Groene, overtuigende teksten schrijven

Soms schrijf je voor een kleine doelgroep. Juist bij die teksten wegen wij woorden op een goudschaaltje. Als het lukt om precies de stijl en toon te vinden die de ontvangers aanspreekt, dan krijgt de boodschap het gewenste resultaat.

Eén van de dingen die ik vaak mag doen is het schrijven (of redactioneel bewerken) van teksten voor aanbestedingen, commerciële plannen of offertes. Twee van dat soort opdrachten in de afgelopen maanden hadden toevallig beide met ‘groen’ te maken.

Aanbestedingstekst kort en bondig

Voor DONAR Groen bewerkte ik hun antwoorden op de aanbestedingsvragen van een potentiële klant. Bij aanbestedingen is het aantal woorden/pagina’s per onderwerp meestal beperkt, dus is het de kunst om zo strak en helder mogelijk te formuleren. Zonder in herhalingen te vallen, maar ook zonder er een saaie opsomming van te maken.

Projectvoorstel gebiedsinrichting presenteren

De ándere groene onderneming is een kweker die grenst aan een monumentaal park- en natuurgebied. De eigenaar van dat natuurgebied heeft ambities waar mijn opdrachtgever zich graag bij aansluit, sterker nog, een zeer concrete bijdrage aan kan leveren: als goede buur, maar ook als aanbieder van diensten. Het projectvoorstel formuleerden wij in de taal en de stijl van de ambities voor het natuurgebied.

En vergeet de vormgeving niet

Uiteraard maken wij de tekst ook aantrekkelijk om te bekijken. Want zonder overtuigende verbeelding heb je nog niets aan de juiste verwoording. Dus maakten wij van de aanbestedingstekst een overzichtelijk Word-bestand en van het projectvoorstel een handzame presentatie.