Nooit meer netwerken

‚Ik netwerk me helemaal te pletter, het is net werk.’ Een grapje of een verzuchting? We Twitteren, werken ons profiel op LinkedIn bij, doen mee aan de barbecue van de ondernemersvereniging, staan vooraan op het voetbalveld van de lokale club. Is de Facebookpagina compleet, hebben we voldoende aanbevelingen, zijn de laatst ontvangen visitekaartjes al ingevoerd, wat doen we met de Sinterklaasviering?

Wanneer netwerken net werk lijkt dan klopt er iets niet. Volgens mij moet je je dan afvragen waarvoor je het doet.

De wereld is klein geworden. Als je een beetje je best doet kun je online contacten leggen met kennissen uit allerlei fasen van je leven of mensen online ontmoeten uit alle hoeken van de wereld. Schoolbank.nl (weet u nog!), Hyves, Myspace en Facebook zijn netwerksites waar je contacten kunt leggen met privérelaties. Er zijn ontelbaar meer netwerksites waarop je kunt deelnemen aan ‘special interests’, van World of Warcraft tot Flickr en WAYN.

Tenslotte kun je je zakelijke relaties bijhouden met sites als LinkedIn of Ning.

En dat zijn dan alleen maar de ‘online’ mogelijkheden. De meeste mensen zullen bij ‘netwerken’ nog steeds denken aan het uitdelen van visitekaartjes op borrels, congressen en in het verenigingsleven. Omdat we lid zijn van al die clubs – professioneel of niet, sommige online – kunnen we bijna dagelijks wel ergens binnenlopen.

Al die relaties bijhouden, kiezen welke gelegenheden men wel of niet bezoekt en het bijwerken van gegevens op online-profielen gaat al met al een hoop tijd kosten. Zo lijkt het inderdaad net werk.

Ik heb kort geleden besloten dat ik ermee ophoud. Ik ga niet meer ‘netwerken’. In plaats daarvan ben ik lid geworden van BV Leiden. Niet om mensen aan mijn netwerk toe te voegen, niet om visitekaartjes uit te delen, niet om mijn gezicht te laten zien of mijn ‘elevator pitch’ bij zoveel mogelijk mensen te proberen.

In plaats daarvan wil ik iets doen. Ik wil de BV Leiden vooruit helpen met mijn ideeën en producties op het gebied van communicatie. Dat is namelijk mijn werk. Ik vind het inspirerend en leuk om bij de uitvoering van dat werk mensen te ontmoeten. En als dat gevoel wederzijds is dan zorg ik wel dat ik het contact onderhoud.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.