De braaf luisterende zaal

Drie trucs om een zaal met mensen te betrekken . . . . en één verbod.

Je hebt niets aan een zaal vol met braaf luisterende mensen. Communicatie is in essentie tweezijdig. Ook al heb jij een verhaal te vertellen, het belangrijkste is de respons. Je wilt weten of je verhaal is overgekomen en of de luisteraars er iets mee gaan doen. Daarom moet je de luisteraars betrekken in je verhaal. Hieronder drie manieren om dat goed te doen . . en een ding om te laten!

1. Zeg niets, stel vragen

Je gasten weten waar ze voor gekomen zijn. Pak een microfoon en ga de zaal in. Vráág hen eerst wat zij denken. Geef antwoorden en houd die kort.

2. Inventariseer belangen, verwachtingen, zorgen

Maak een inventarisatie. Neem de tijd om de belangen, verwachtingen en zorgen van je toehoorders op te halen. Als je huiswerk klopt kun je daar gericht op ingaan.

3. Daag uit met dilemma’s

Als de bijeenkomst bedoeld is om iedereen op één lijn te krijgen, maak dan de dilemma’s duidelijk. Debatteer met elkaar over de belangrijkste keuzes. Laat de toehoorders zelf uitspreken wat de gevolgen zijn van de een of andere keuze.

Gebruik géén Powerpoint

Powerpoint is een slaapmiddel, een onwelkome afleiding van je verhaal. Het hindert je contact met de zaal, want toehoorders kunnen niet kiezen tussen kijken of luisteren. Als jij wilt dat ze luisteren, zorg dan dat ze niets hebben om naar te kijken.

Voordat je een van deze tips kunt toepassen moet je jezelf wel een aantal zaken afvragen: hoe groot is mijn talent voor optredens? kennen de mensen in de zaal mij? wat is de aard van het onderwerp?

Met een wel doordachte aanpak is het mogelijk de braaf luisterende zaal wakker te houden en je verhaal te laten ‘landen’.

Laat een reactie achter

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.